Vi får meget tit dette spørgsmål fra vore kunder:"Jeg skal til at købe en ny printer, men hvilken model skal jeg vælge, hvis jeg stadigvæk skal kunne printe billigt ud med jeres blækpatroner. Jeg vil ikke bruge en formue på de dyre originale printerpatroner, men jeg vil heller ikke havde problemer med firmware opdateringer og en printer der pludseligt ikke vil acceptere de billige blækpatroner" ?Her finder du gode økonomiske råd ved køb af ny inkjet printer.

Vi har 20 års erfaring med salg af printerblæk. Her på siden prøver vi at opsummere denne viden så kort og præcist som muligt. Selvfølgelig har vi også alle de erfaringer som vore mere end 50.000 kunder er vendt tilbage med gennem årene. Spørgsmålet er meget relevant, i sær som printerne efterhånden bliver mere og mere avancerede med intelligente chip og firmware opdateringer!Hvilken printertype skal jeg vælge?


På markedet for inkjet printere findes der i dag tre forskellige typer af teknologi. Det første og bedste råd vi giver er, hvilken af teknologierne du IKKE skal købe, hvis du altså vil undgå at betale flere hundrede kroner for nogle få ml. blæk. Køb aldrig en printer der bruger 1 stk. tricolor blækpatron og 1 stk. sort blækpatron. Denne type af blækpatroner er meget dyre, da printhovedet sidder på selve blækpatronerne og ikke i printeren. Ydermere indeholder de næsten ingen blæk, og skal derfor skiftes ustandseligt. Desuden spilder du rigtigt meget blæk! da patronen ikke tager højde for om du bruger meget blå, gul eller rød farve. Printer du f.eks. sider med megen rød farve, vil patronen hurtigt vise "tom" og kræve udskiftning! også selvom den stadigvæk er helt fyldt op med både blå og gul farve. Man ser det tit, et supertilbud på en printer i supermarkedet eller computerforretningen! Du kan købe en ny printer til nogle få hundrede kroner og så endda incl. nye blækpatroner. Pas på! de blækpatroner, der følger med printeren er specielle "starter/setup" patroner, og de indeholder næsten ingen blæk. Du skal derfor hurtigt bruge flere penge end printeren kostede dig på at købe nye blækpatroner, og i længden er det bare en rigtig dårlig forretning for dig. Det er især HP´s printere i Deskjet og Envy serien samt de billigere modeller i Officejet serien, der bruger blækpatronerne type 301/302/303/304/62/XL samt nogle enkelte af Canon´s modeller i Pixma serien, der bruger blækpatroner type 540/541/545/546/XL du skal være opmærksom på. Det er desuden heller ikke muligt at købe helt billige uoriginale blækpatroner af disse patrontyper, da det ikke er muligt for andre firmaer at producere dem fra nye pga. div. patentrettigheder. Alle uoriginale blækpatroner på markedet af de ovennævnte typer er derfor allerede brugte originale HP eller Canon blækpatroner, der er renset og genopfyldte med ny blæk. Har du allerede købt en af disse printere, så skal det dog lige nævnes at vi også sælger refill blæk således, at du selv kan genopfylde de originale patroner med ny blæk med en sprøjte. Vil du kaste dig ud i dette så kan der spares rigtigt mange penge! Men genopfyldning er ikke for alle, det kræver et gran af teknisk snilde.Vil du printe meget mere økonomisk!


Vælg da altid en printer, der bruger en separat blækpatron pr. farve. Det er meget mere økonomisk, da du kan nøjes med kun at udskifte præcis den farve, der er løbet tør for blæk. Printhovedet sidder her nede i selve printeren som en separat del. Det er derfor ikke en del af blækpatronerne, hvilket gør dem en del billigere at producere. Denne type af blækpatroner (tanke) indeholder desuden også normalt meget mere blæk, og vil derfor også holde en del længere. Der vil normal være fire, fem eller seks forskellige patroner/farver i en printer af denne type. De fleste af Canon´s Pixma MG/TS og TR modeller samt Epson´s Expression XP Home/Premium og Photo samt Workforce serien og Brother´s MFC-J/DCP-J serie er printere af denne type med separate blækpatroner (tanke). HP bruger også denne teknologi primært i deres highend Officejet serie, men mere om det senere. Blækpatroner af denne type kan desuden produceres helt fabriksnye af andre end original producenten uden at bryde div. patentrettigheder, og der vil derfor næsten altid være et stort og prisbilligt udvalg af kompatible blækpatroner til disse typer af printermodeller. Den allernyeste teknologi kan også være meget økonomisk, hvis du printer rigtigt meget.


Inden for de sidste par år er der kommet en helt ny type af inkjet printere på markedet. Disse printere bruger slet ikke blækpatroner men kun refillblæk som man selv skal påfylde fra en flaske ned i nogle fastmonterede tanke i printeren. En tank pr. farve. Printhovedet som sidder nede i selve printeren suger derefter selv refillblæk fra tankene gennem et sindrigt slangesystem. Fordelen ved denne nye printertype er, at tankene kan indeholde en anseelig mængde blæk, og at de overflødiggør nye blækpatroner og produktionen af disse. Du vil kunne opnå en rigtig god blæk økonomi ved brug af denne nye printertype da refillblækket er forholdsvis billigt. Bagdelen er dog at disse printere er en del dyrere i anskaffelse, og overskudsblæk svampen/tanken ofte bliver fyldt op og når printhovedet er slidt op, ja så skal hele printeren kasseres, da det for det meste ikke kan betale sig at udskifte/reparerer dette. Af denne nye printertype kan nævnes Epson´s Ecotank serie, Canon´s Pixma G serie, Brother´s MFC-T serie og HP´s Deskjet GT serie. Vi har allerede i shoppen et fuldt sortiment af prisbilligt refillblæk til disse printermodeller, så her kan du også printe med andet blæk end det dyrere originale produkt.Hvilket fabrikat af printer skal jeg vælge?

Der er fire store fabrikater af inkjet printerer på markedet i Danmark. Canon, Brother, Epson og HP (Hewlett Packard).

Hvis du ønsker at kunne printe med god blæk økonomi vil vi i første omgang råde dig til ikke at vælge en HP printer. HP laver nogle fremragende printere, men alle de mindre printere til privat brug og hjemmekontoret er meget dyre i drift pga. deres flerkammer teknologi i blækpatronerne, og de uoriginale blæk alternativer er ikke så meget billigere end de originale HP blækpatroner med mindre du vil kaste dig ud i genopfyldning. En anden og helt afgørende grund til dette råd er, at HP gør alt hvad der er muligt for at de billigere blæk alternativer ikke skal virke i deres printere! Dette med meget stor irritation til følge for forbrugerne. Dette gør sig i sær gældende i deres Officejet serie. Når du køber en HP Officejet printer er den automatisk koblet op på nettet, og HP har således fuld adgang til ustandselig at sende online opdateringer af deres printersoftware ud til din printer (firmware). Hver gang de sender en firmware opdatering til din printer sørger HP samtidigt for, at dine billige uoriginale blækpatroner ikke vil virke i din printer mere. Dette sker fordi at den intelligente chip der sidder på de uoriginale blækpatroner er fremstillet til brug med den daværende HP firmware, og når denne firmware så opdateres, så sørger HP samtidigt for, at det nu kun er de originale HP chip der fungerer! Alle uoriginale blækpatroner vil derfor ikke bliver accepteret af printeren efter opdateringen. Som forbruger anbefaler vi dig, at du tager stor afstand for denne praksis, om at "tvinge" dig til kun at kunne bruge de dyre originale blækpatroner. Du kan gøre dette ved at undlade at købe en HP printer, så kan det jo være at HP måske ændre praksis på dette område!. Først efter en printerserie har været på markedet i ca. 2-3 år holder HP normalt op med denne paksis, og du vil så igen kunne bruge billige uoriginale blækpatroner i din HP printer. 

Epson laver også fremragende printere og alle med separate blækpatroner pr. farve, hvilket giver god blæk økonomi. Vælger du en Epson printer så køb helst ikke de aller billigste modeller men brug lidt mere og køb feks. en model i Premium XP serien i stedet for Home XP serien. De har både bedre printteknologi, er mere driftsikre og er også billigere i drift. Udskriver du mange foto´s så skal du vælge en printer i Photo XP serien. Er det til rent kontorarbejde så er en model i Workforce serien også et godt valg, men igen ikke de helt billige af modellerne, giv lidt mere og få en væsentlig bedre printer. Ydermere findes der altid en meget stort udvalg af billige alternative blækpatroner til næsten alle Epson modellerne, så du kan printe meget billigere end med den originale Epson blækpatron. Af bagdelene ved Epson printere kan nævnes at næsten alle deres printere leveres med "setup" blækpatroner. Disse blækpatroner har anderledes chip monterede end de normale Epson blækpatroner man kan købe efterfølgende. Alle billige uoriginale blækpatroner er produceret med chip der skal virke sammen med de normale Epson blækpatroner og ikke "setup" patroner. Dvs. at når man skifter blækpatroner for første gang, og har valgt et billigt uoriginalt alternativ så kan der opstå "chipforvirring" i printerens CPU, og printeren vil derfor ikke acceptere patronerne! Dette problem løses dog let ved at man tager alle "setup" patroner ud af printeren og slukker den. Derefter hiver man strømstikket ud og lader printeren stå i min. 1 min. så slettes chiphukommelsen i CPU´en. Tænd så printeren igen, og sæt nu kun de nye billige patroner i printeren uden at blande dem med "setup" blækpatronerne. Så vil printeren acceptere blækpatronerne uden problemer.Epson bruger også firmware opdateringer men slet ikke i samme omfang som HP. De spørger som normalen også først om man vil "acceptere" inden opdateringen foretages, sig dog altid nej! ellers vil dine billige blækpatroner ikke virke efterfølgende. Det er kun når Epson lancerer nye modeller i den samme printerserie, at de foreslår firmware opdateringer, da der ofte er en software udvidelse til den nye modeller i serien. Der vil dog normalt hurtigt være billige blækpatroner med chipopdatering tilgængelige på markedet som også passer til de nye modeller.

Brother vinder mere og mere frem på markedet med deres inkjet printere. Alle Brother printere bruger da også separate blækpatroner for hver enkelt farve, hvilket giver en rigtig god blæk økonomi. Der kan også normalt være ret meget blæk i deres blækpatroner, således at de ikke skal udskiftes så ofte. De fleste modeller er også meget driftsikre, men som ved de andre mærker, anbefaler vi ikke at man køber de billigste modeller, giv lidt mere og få en meget bedre printer. Der er mange rigtig gode modeller i Brothers DCP-J og MFC-J serie. Der findes altid et stort udvalg af billige blæk alternativer til næsten alle Brother printere så det er også en stor fordel. Er du foto entusiast er Brother måske ikke det bedste valg, da de kun har printere med fire farver BK,C,M og Y, hvor i mod både Canon og Epson har flere printermodeller med yderligere farvenuancer i sær ved print af gråtoner samt blå og røde nuancer. Som printer til hjemmekontor, små firmaer og til almindeligt brug er det et rigtig godt mærke. Brother byder også på firmware opdateringer, men det på en helt anden måde end den foregår hos HP og Epson. Opdateringer hentes ikke online men "bygges" ind i printeren under produktionen. Dvs. har du først købt billige blækpatroner til din printer vil de blive ved med at virke da printeren ikke opdateres yderligere. Køber du en ny model i en Brother printerserie der bruger præcis samme type blækpatroner som den foregående model, kan du dog opleve at de selv samme blækpatroner ikke virker i den nye printer også selvom de hedder præcis det samme! Det er fordi at printeren er produceret med en ny firmware version, der kræver en chipopdatering på blækpatronerne. Normal går der dog ikke lang tid inden at disse chip opdaterede patroner er tilgængelige på markedet således, at man også kan printe med billige blækpatroner i nye modeller i en printerserie. 

Canon printere er meget populære, og af god grund. Normalt en meget driftsikker printer og med en fremragende udskriftskvalitet. De fleste modeller i Pixma TS/TR/MG serien er med separate blækpatroner pr. farve og dermed også god blæk økonomi. Der er en ekstra sort patron med pigmenteret blæk, hvilket giver lysægte og vandfast tekstudskrivning. Der er ydermere en del modeller der egner sig særdeles godt til fotoprint med seks forskellige farver i blæk bla. gode grå og blå nuancer. Maxify serien er også meget populær som kontorprinter og kan anbefales. Prisen er normalt rigtig god på en Canon printer i forhold til den kvalitet du får for pengene. Af alle printere er det nok også det mærke som de billige uoriginale blækpatroner performer allerbedst sammen med. Dog skal man være opmærksom på at farven i et printet foto ikke holder lige så længe som ved brug af de originale Canon blækpatroner, i sær ikke hvis man har det stående i sollys. Der findes endvidere altid et meget stort udvalg af billige blæk alternativer på markedet, så du kan printe meget billigere end med de dyre originale Canon blækpatroner. Firmware er faktisk næsten ikke eksisterende hos Canon, og man bliver altid spurgt om accept inden man opdaterer, så det er en anden stor fordel ved Canon printere. De opdateringer der har været, har for det meste ikke haft nogen indflydelse på brug af kompatible prisbillige patroner. Dog har der været lanceret nye modeller i en serie, hvor man så har skulle vente et par måneder til, at der igen var chipopdaterede billige blækpatroner til rådighed på markedet. Hvad er så bagdelen! mange har desværre oplevet, at når en Canon printer er ca. 2-3 år gammel så kommer der en printhoved fejlmeddelse! som der desværre ikke kan gøres noget ved, og printeren må derfor kasseres. Canon har fået skyld for at indbygge denne fejl i deres printere, men det har dog ikke noget på sig da vi også har rigtigt mange kunder, der har haft deres Canon printere i mange flere år. Det kan også skyldes det forbrugsmønster man har, for printer man rigtigt meget vil printeren selvfølge også hurtigere blive slidt op. Vi har selv de sidste par år brugt en del Canon Pixma TS5050/TS6050/TS8050 modeller til at udskrive alle vores pakkelabels, ordre og div. dokumentation og instruktioner. Disse printere er virkelig blevet brugt meget, og de performer perfekt med de billige kompatible blækpatroner. 

Konklusion.


Hvis du ønsker at kunne printe billigt, og være sikker på at du kan købe billige alternativer til de dyre originale blækpatroner så anbefaler vi at du vælger enten en Epson, Brother eller Canon printer. Af ovenstående grunde som høje blækpriser og firmware opdateringer vælger vi ikke, at anbefale en HP printer. Køb altid en model med separate blækpatroner pr. farve. Køb ikke de billigste masseproducerede modeller men brug bare lidt flere penge på en lidt større model, og du får en meget bedre printer for pengene. Printer du mange foto´s skal du holde dig til Epson og Canon printermodeller med seks forskellige separate blækpatroner så som Epson Expression XP Photo serien og Canon Pixma TS serien. Er det en hjemmekontor printer du skal bruge, så anbefaler vi Brother MFC-J serien, Epson Workforce serien, Canon Maxify serien samt de modeller i Canon Pixma TR/TS serien der har fem separate blækpatroner, men igen vælg ikke den billigste masseproducerede model, der kan her være sparet på vigtige komponenter i produktionen. Et rigtigt godt råd er ikke at købe en helt ny printermodel, der lige er lanceret på markedet. Køb i stedet en printermodel, der har været på markedet i ca. et år, og hvorfor så det! For det første så vil der normalt gå en god periode inden, at der er udviklet og lanceret billige uoriginale blækpatroner på markedet til en helt ny model. Du kan således været tvunget til at skulle bruge de dyre originale blækpatroner i en god rum tid. For det andet, så vil du undgå rigtigt mange firmware problemstillinger da producenterne af de billige blækpatroner således har haft en god periode til at rette deres chip teknologi ind mht. div. opdateringer. Det er ydermere en rigtig god ide, at finde ud af præcis hvilken type blækpatroner din nye printer bruger inden, at du køber den. Når du har styr på det, så se i vores shop om man kan få disse typer blækpatroner i en billig udgave. Så står du ikke med en ny printer, hvor du kun kan købe de dyre originale blækpatroner.